Skip to content

El Govern i els sindicats han arribat a un principi d’acord per a la integració del règim especial de les treballadores domèstiques dins del Règim General de la Seguretat Social.

30 Juny 2011

La integració en el Règim General de la Seguretat Social suposa una dignificació de la tasca de les treballadores domèstiques, ja que el 90% són dones. Pasaran a tenir drets com la baixa per maternitat o a generar prestacions com les pensions, tot i així encara no tindran dret a la prestació per desocupació, però tampoc cotitzaran per ell, la indemnització per acomiadament encara es continua debatent.

El canvi normatiu entrarà en vigor l’1 de gener de 2012 i es dóna un termini de sis mesos naturals perquè les treballadores i els titulars de llars familiars (denominació que reben els ocupadors que contracten aquest servei) puguin adaptar-se a la nova situació amb el que la integració serà plena a partir de l’1 de juliol de 2012. S’estableix també un període transitori fins al 2019 perquè l’adaptació no sigui lesiva per als ocupadors ni tingui conseqüències sobre l’ocupació.

Prestacions

La integració de les treballadores domèstiques en el règim general suposa una equiparació de drets i deures amb la resta de treballadors. Per ser donades d’alta en Seguretat Social han de tenir un contracte en el que com a mínim s’estipuli:

  • Nombre d’hores de treball setmanals
  • Salari mensual o per hora i salari en espècie
  • Si hi ha pacte d’hores de presència i la seva retribució
  • Si hi ha pacte de pernoctació i la seva retribució
  • El número de compte bancari del titular de la llar familiar on domiciliar la cotització.

En cas de baixa de l’activitat laboral, a partir del novè dia la incapacitat temporal va a càrrec de la Seguretat Social, els empresaris pagaran des del quart dia fins al novè, a diferència d’ara que ho fa a partir del dia 29.

Els titulars de llars familiars estan obligats a presentar les sol·licituds d’afiliació, altes i baixes i les variacions de dades. Quan el titular de la llar incompleixi aquesta obligació les treballadores podran demanar la seva afiliació i / o alta en les administracions de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Quan es treballi per més d’un empresari, cada un d’ells haurà de demanar l’alta.

Cotització

S’estableix una escala de quinze trams de cotització en funció dels salaris percebuts, amb quotes que van des de 19,84 euros / mes per 20 hores de treball a la màxima de 164,60 euros / mes per a la jornada completa. Aquesta distribució té l’avantatge en relació amb la situació actual de cotitzar en funció de les hores efectivament treballades.

A partir de 2019 es completarà l’equiparació de la cotització de les treballadores domèstiques  amb la base mínima de cotització de Règim General i es cotitzarà per salaris reals.

Els titulars de llars familiars si contracten a una empleada de llar cotitzen per contingències comunes un 18,30% sobre un tipus del 22%, la resta correspon a l’empleada, i un 1,10% per contingències professionals. En el règim general el tipus de cotització per contingències comunes el 2011 és d’un 28,30% i l’ocupador correspon un 23,60%.

Les famílies nombroses tindran bonificacions sobre la quota que els correspongui per contractar treballadores de la llar.

Font: http://www.publico.com, Ministerio de Trabajo e Inmigración

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: