Skip to content

Ressaca: el comentari de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació

29 gener 2014

Hi ha estats com els que es viuen desprès dels grans àpats o desprès dels moments intensos, que deixen rastre al cos, a l’ànima o a la memòria del dia després.

De vegades però, la ressaca ve com una glopada de la mà d’unes imatges que, passat el moment pel qual han estat creades, despleguen la força del seu desafiament d’una manera més nua, més radical.

La sobtada aparició, tot baixant d’un vagó de metro, del cartell d’uns grans magatzems va ser un senyal que l’elegia dels passats superats que varem oferir en l’anterior Comentari de l’Observatori, no és el present en què estem i que realment voldríem.

En un primer cop d’ull, la imatge no va ser de sorpresa. Al cap d’una estona, ja amb el cartell més a la memòria que a la retina es feia patent que sí: era cert. La publicitat mostrava la imatge d’una nena “disfressada” d’adulta i carregada de guarniments, amb un somriure satisfet desprès d’haver consumit i posat a sobre, maldestrament, tot allò que l’ha de fer una “dona”.

A partir d’aquí, dues reflexions: persisteix la insistència en publicitar per a les nenes valors associats a una idea de feminitat adulta, passiva i emmascarada en un dictat consumista que presumiblement les completi; i la segona: s’insisteix en la manipulació d’un aparent joc de disfresses per sostenir la difusió de la imatge que aquesta feminitat tòpica pensada per la mirada de l’altre, s’ha de seguir enfortint.

En aquest cas, l’existència d’una versió amb un protagonista masculí és igualment maldestre i agressiva.

 

 

No us oblideu de visitar la web de l’Observatori

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: